När skrivlusten kommer, då får disken vänta

Bild

Idag var jag på ett möte. Ibland måste jag skratta åt mig själv och alla dessa möten jag springer på, för just sättet jag säger det på; ”Att idag har jag ett möte kl.14, så…” eller ännu bättre; ”Idag har jag tre möten och vet inte när det sista slutar tyvärr…”, det får mig inte att lura vare sig mig själv eller dem som är insatta i min situation, men det får mig att känna mig lite viktigare som person jämfört att med, ”Idag ska jag till psyket 8.30, sedan ska jag till socialen kl.11.00 och så har jag tid hos min dietist kl.15.00”! 

Enbart att säga de där tre, i mina egna ögon tre ”tragiska” möten som jag helst skulle slippa, eftersom jag vägrar att vara liten och svag och i behov av hjälp, utan vill klara mig själv, försörja mig själv, inte vara i behov av någon annan, men sedan en inte allt för lång tid tillbaka insett mot min vilja, att jag klarar mig inte själv. Jag är i behov av de här människorna som finns runt omkring mig, och utan dem skulle jag gå under! 

Det är så fruktansvärt jobbigt att erkänna inför mig själv, för redan som 16-åring satt jag och planerade vad jag var tvungen att genomgå för utbildningar som skulle göra mig totalt oberoende av andra människor!

Idag känns tanken absurd, men då var den äkta. Det får mig att inse att jag inte kan vara den enda enda 16-åring i hela världen som är livrädd för att bli eller vara beroende av andra människor. För att vara beroende av andra människor innebär att man inte kan klara sig själv utan dem, och att inte klara sig utan någon – Det är förenat med livsfara. 

För tänk om den man är beroende av sviker mig? Tänk om jag en dag blir tvungen att bära glasögon, eller ännu värre; blir blind! Hur ska jag klara mig då? Till och med mediciner har varit ett hot, för tänk om jag hamnar på en öde ö efter att en flygkrasch, och inte överlever utan något så ”banalt” som mediciner? Panik!! Jag får aldrig någonsin bli beroende av vare sig glasögon eller mediciner. 

Det här är bara ett par exempel på min skräck för att bli beroende av någon eller något.

I en bok, som jag varmt kan rekommendera till likasinnade, läste jag hur författaren möjligtvis skulle ha kunnit erkänna att hon behövde mat. Möjligtvis…

När hon beskriver sin bakgrund och sina tankar så känner jag igen mig själv så väl. 

Andra kanske behöver gå på toaletten, men inte jag inte. I högstadiet klarade jag inte ens att kissa, eftersom jag så totalt  förnekade det behovet, att jag kunde inte slappna av i den mån att det kom något. Blåsan svällde, men satte jag mig på en toalett i skolan, då var det tvärstopp.

Idag är jag så många år äldre, att jag efter fyra barn antagligen skulle kissa ner mig! Jag har kommit så långt att jag kan erkänna vissa behov. Mina standardsvar har alltid under tidigare år varit: ”Nej tack, det behövs inte.” eller ”Nej, det spelar ingen roll, Jag klarar mig.” Och att vid de tillfällena stöta på motstånd och få höra att personen i fråga inte ”takes no for an answer”, det har gjort allt ännu värre. Då har jag varit tvungen att på någon annans begäran bli tvungen att ha de där satans behoven som jag inte ville ha! Plus att jag därmed tog risken att göra ett val som kanske inte överensstämde med den andra personens vilja.

PANIK!!!

Idag har jag kommit så långt att jag kan erkänna att jag inte klarar av att rädda hela världen från krig, svält och naturkatastrofer. 

Idag kan jag ogenerat, och t.o.m. känna mig stark, då jag ber om hjälp.

Idag erkänner jag öppet att jag saknar kramar och närhet, och att sex är sekundärt och något som hamnat väldigt långt ned på min lista, jämfört med beröring och kramar.

Behöver jag använda toaletten? Tja… Det är frågan… Behöver jag mat? Nej, det gör jag inte. Jag behöver bara vatten. Kanske inte ens det. Men jag har ett ytterst lyxigt behov, sett ur den människas ögon som saknar såväl vatten som mat, och kämpar för sin och andras överlevnad. Jag känner mig fånig, löjlig och pinsam i mina egna ögon då jag nu skriver dessa ord och erkänner dem som ett av mina grundläggande behov;

Jag har ett ibland övermäktigt och mycket långvarigt behov utav att uttrycka mig mig i text. 

När det behovet har undertryckts under en längre tid, då ligger jag vaken till sent på kvällen och låter fingrarna löpa över tangentbordet och skriva ned de tankar jag tänker. Jag använder obehindrat ett tangentbord snabbt och smidigt tack vare en kurs på KomVux för sådär 15 år sedan, och det är jag så tacksam över. Både av att idag ha varje bokstav i fingrarna, och för att jag inte vet hur jag skulle kunna skriva ned allt det där som jag ibland tänker under de sömnlösa kvällarna och nätterna om jag inte hade ett tangentbord.

Innan jag kunde skriva utan att titta, då – öh… Det här börjar bli pinsamt. Innan jag kunde skriva allt jag behövde få ur mig, då brukade jag spela piano på låtsas. 

Jag kan läsa noter och spela ytterst litet piano, men när jag la fingrarna på min dåvarande sambos ben, då bara flödade musiken. Och, Ja! Han frågade mig vad jag höll på med då jag hade handen på hans lår när vi såg på TV eller en film, och rörde på fingrarna samtidigt, men när jag svarade att jag spelade piano, då sa han inte mycket mer än ”Jaha!”, och så där fortsatte det. Tills jag inte hade honom att spela på längre… 

Så idag när skrivlusten faller på, då fångar jag den i luften och släpper allt som går att släppa och kan vänta till imorgon eller i övermorgon, och så skriver jag tills stupar och orden börjar snurra ihop sig till girlanger i mitt huvud, men då somnar jag gott.

Så när skrivlusten kommer, och t.o.m. vid vissa tillfällen gör att jag kommer in i ett underbart flow där tid och rum försvinner och fingrarna går av sig själv och allt bara flyter på, då finns det inga måsten längre. (Om jag inte ska hämta på dagis…)

Disk, tvätt och dammråttor får vänta. Hunger och törst existerar inte, och om det är sol eller regn spelar ingen roll, för då bara hänger jag på och glider med. Jag glider med i de där meningarna som jag knappt är medveten om vad de innehöll efteråt, och jag läser dem aldrig, utan jag bara njuter.

Nu har dock den dag kommit som jag en dag visste skulle komma till slut. Endera måste jag välja en väg i livet som inte lockar mig, eller så får jag ta alla dessa texter som finns såväl i kollegieblock, på servetter, ritpapper, i datorn och ute på nätet, och sammanställa dem till något som hänger ihop och får en mening stark nog att bli en bok. 

Trots att jag bara hade tänkt att trycka ett enda exemplar från början för att ge svar på vissa frågor och förklara annat för mina tre äldsta döttrar, har jag redan många presumtiva köpare, och det är ju kul. Men att sälja 20 böcker till självkostnadspris blir ingen vare sig rik eller fri från socialbidrag av, så jag får nog börja avsätta tid och göra en riktigt seriös sammanställning av mina korta texter. 

Härifrån, där jag sitter nu, där ser jag disken. Jag ignorerar den för tillfället, men måste ta den alldeles strax. Just nu befinner jag mig inte i något flow, så det är okej att avbryta. Kanske t.o.m. nyttigt?

Men när skrivlusten kommer – Då får disken vänta!!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s